Хумус Класичний

Легко

30 хвилин

1 порція

Хумус – це класика близькосхідної кухні. Він дуже популярний в Ізраїлі та арабських країнах. Як ви розумієте, хумус, як і борщ, може бути різним. Відрізнятися може як набір спецій, так і його консистенція. Хтось готує густіший хумус, який можна використовувати як закуску або намазку, а хтось робить його більш рідким, схожим на соус. Особисто мені подобається щось середнє між цими двома варіантами. А ще я вам відкрию невеликий секрет. Приготувати божественний хумус в домашніх умовах так само просто, як приготувати картопляне пюре. Або навіть простіше. Втім, переконайтеся самі.

Інгредієнти

200 г сухого нуту
сіль за смаком
4 ст. л. тахіні
1 лимон
4 ст. л. оливкової олії
1 ч. л меленої зіри
80 г насіння кунжуту
Харчова інформація
11г Білки
14г Вуглеводи
15г Жири
Волокна
234 ккал Енергія

Приготування

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
  • Замочіть нут в холодній воді на ніч або мінімум на 8 годин. Вода повинна бути вищою за нут на кілька сантиметрів.
  • Злийте воду і добре промийте нут. Залийте його чистою водою і варіть на слабкому вогні 1,5-2 години, доки зерна не стануть м’якими. За 10 хвилин до закінчення варіння додайте трохи солі.
  • Добре проварений нут повинен легко розминатися при натисканні.
ТАХІНІ
  • Викладіть кунжут на розігріту сковороду і смажте, періодично помішуючи, на середньому вогні до злегка золотистого кольору.
  • Подрібніть остигле насіння в блендері, додайте олію і сіль, продовжуйте збивати до однорідного стану. У вас повинна вийти злегка рідкувата паста.
  • У блендер викладіть тахіні, додайте сік цілого лимона, оливкову олію, сіль і зіру, злегка збийте. Збиваючи спочатку тахіні, ви робите кунжутну пасту більш кремовою. Потім по частинах додайте нут і збивайте блендером до однорідної консистенції.
  • В процесі додайте трохи рідини, в якій варився нут. У вас повинна вийти густа кремова паста. Її можна підсолити за смаком.

Примітки

Ця ситна закуска користується великою популярністю серед вегетаріанців і веганів, тих, хто веде здоровий спосіб життя, дотримується правильного харчування, або посту.
Нут містить в собі рослинний білок, клітковину, залізо, кальцій і ненасичені жири.